Naamloos document

Op 4 juni jl. heeft Miranda van Uden op locatie van de Leerfabriek in Oisterwijk het event 'Welkom in de vierde Dimensie' georganiseerd. Een masterclass n.a.v. de Bol.com besteller

'de 4e Dimensie' van H.P. Roel. Verschillende sprekers, waaronder Miranda, leverden hun bijdrage aan deze masterclass. Hieronder een verslag van Elke Wolferink - van der Heyden.

 

 

 

- Welkom in de Vierde Dimensie -

 

 

Masterclass 4 juni 2016, Leerfabriek Oisterwijk

 

 

 

Leef  met passie!

 

"Als je wil mag je naar voren komen, op het krukje gaan staan en een daverend applaus in ontvangst nemen." Rudy van Beurden, dagvoorzitter van het evenement 'Welkom in de Vierde Dimensie', liep met een krukje in zijn handen het podium op. Durf ik dat? Wil ik dat? En mijn ergernis dat ik me überhaupt met deze vragen bezig hield, spookten door mijn hoofd. Waarom ren ik niet ongeremd naar voren om dat euforische moment te beleven? Ieder mens is toch op zoek naar waardering? Wil gezien en gehoord worden? Verlangend keek ik naar de vijf mensen die wel uit het publiek kwamen om uiteindelijk zo'n veertig centimeter hoger te schitteren op de kruk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En precies daarover draaide dit event op zaterdag 4 juni jongstleden in de Leerfabriek in Oisterwijk: over het loslaten van irreële angsten om te bereiken waarvan je droomt. Over eerlijk zijn naar anderen en naar jezelf. Over het zetten van stappen om dát te gaan doen waar je blij van wordt, zodat je een leven leidt waar je energie van krijgt. Om volop te gaan stralen. Over energie krijgen, geven en ontvangen. Over verbinden met de ander. Over het worden van jezelf als het hoogst haalbare doel.

 

Maar wie ben ik dan? Zijn de meesten van ons dat niet vergeten? Mijn puurheid ligt ergens bedolven onder illusies en ideeën over het leven. Veelal opgelegd door de omgeving. 'Zorg dat je een opleiding doet, waar later een goede baan in te vinden is,' en 'maak promotie want als je succes hebt, ben je gelukkig.' Adviezen met de beste bedoelingen, die mijn rugzak ongetwijfeld hebben gevuld met waardevolle bagage, waar ik meer dan eens op teruggevallen ben. Ouders, vrienden, collega's. Mensen die me inspireerden maar ook hebben beïnvloed om op álle fronten uit te blinken en nooit 'nee' te zeggen. Dat stond garant voor een flitsend leven, maar kostte ook veel energie. 

 

Toen de balans een kleine tien jaar geleden zoek leek, heb ik het roer omgegooid: ik zegde mijn baan op om mijn passie te gaan volgen. Want als ik mocht schrijven, dan voelde ik de blijdschap pas echt door mijn aderen stromen. Geen vast salaris, geen zekerheid en veel weerstand; angsten die ik losliet. So far, so good.

 

Een soortgelijk verhaal vertelde deze dagvoorzitter, voordat hij met het krukje op de proppen kwam. Als net afgestudeerd architect en geheel tegen de verwachtingen in koos Van Beurden te doen waar hij echt vrolijk van werd: anderen stimuleren om te gaan staan voor wie jij bent. Om je talenten te benutten. Om, naar eigen zeggen, te positiveren.

  

"Het zit gewoon in ieder mens, maar gedurende het leven is men het verloren door zijn ego. En door de beïnvloeding van andere meningen. Geen wonder dat het lastig is om vast te houden aan je passie. Toch wil ik iedereen aanmoedigen niet je leven te dromen maar je dromen te léven.

Dan ga je vanzelf stralen," is zijn visie, die hij op humoristische wijze met ons deelt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De waarheid zit van binnen

 

"Positief zijn, geeft positieve energie en dat geeft ons kracht. Dat stralen we uit. Met elk gedrag, gezegde en gedachten zenden wij energie uit. Elk gevoel wordt energetisch doorgegeven. Dat is niet letterlijk zichtbaar, maar zeker wel voelbaar. We kunnen ons laten meesleuren in zowel optimisme als negativisme van anderen. Van zogenaamde energieslurpers worden we letterlijk moe. Terwijl positieve energie juist aantrekt en je oplaadt. Daar word je blij van!" vertelt Yvonne van de Wouw, gastspreker van advies- en coachingsbureau Vortexx. "Als we allemaal meer zouden stralen, zouden we ook meer profijt van elkaar hebben en meer gaan verbinden." Haar uitleg klinkt plausibel, maar hoe ga ik dat bereiken?

"Begin maar eens met het heel bewust durven voelen van positieve energie." Daarmee nodigde Yvonne de gasten uit tot een meditatiemoment.

En ruim tien minuten later open ik met een wel heel vredig gevoel, dat moet gezegd worden, mijn ogen.  

 

Terug in je kracht

 

"We hebben soms het idee niet compleet te zijn en zoeken het geluk in een huis, een baan of kinderen. Maar wat we zijn kwijtgeraakt zit in jezelf." Volgens Miranda van Uden van Synchroon Coaching & Assistance en initiatiefneemster van dit event, worden we geboren met een open hart. Nog niet vervuild met regeltjes of bedorven door de normen van de maatschappij. 

 

"

 

Toch laten we ons verleiden tot het systeem van regelgeving en presteren. Simpelweg om mee te tellen in deze samenleving. Daarbij rennen velen zichzelf voorbij. We geven ons lichaam geen rust, negeren waarschuwingssignalen, gaan over grenzen en plegen roofbouw op ons eigen lichaam. Het energiepeil daalt harder dan we kunnen bijtanken. Maar ergens, diep in iedereen verborgen, is nog altijd dat pure hart aanwezig. Dat wie je echt bent. Daar waar je echte gelukmakende talent schuilgaat, dáár ligt het antwoord op de vraag waar je weer van gaat stralen. Door daaraan toe te geven, en dus de angst voor alle doemscenario's te overwinnen, sta je weer energiek in het leven. En zoals Yvonne al zei, dat stralen we uit naar elkaar."

 

Dat je soms eerst iets ingrijpends moet meemaken, voordat je ogen echt opengaan, weet David Savage van SavEdge Music. Toen zijn dochter ernstig ziek werd, stond zijn wereld stil. "Ik kon me door de zware last, die voelde als een berg stenen, onderuit laten trekken, óf ik kon de stenen voor me uit gooien en een nieuw pad maken." Het zal je niet verbazen dat hij voor dat laatste koos. Bij zijn motto 'live, dream, do' wil hij graag dat laatste onderstrepen. "Want als je een station eerder stopt met handelen, zijn het geen dromen maar is het slechts fantasie. Gooi die stenen voor je uit, heb lef en realiseer je romen, voordat je stagneert en het je energie wegneemt."

 

Luister naar je hart

 

Al die positiviteit zal ons naar de Vierde Dimensie helpen. Maar wat zijn dan die dimensies? Dat weet Helena Scheper, transformatiecoach en auteur, heel nuchter uit te leggen: "Een dimensie is geen tastbaar iets, je kunt het niet zien of bewijzen. Het is een staat van bewustzijn, dat je slechts kunt ervaren. De eerste twee dimensies hebben te maken met de oerdriften en het innemen van de eigen ruimte. De primitieve mens leefde in de eerste en tweede dimensie. Hun talent werd ingezet om andere groepen uit te schakelen en hun eigen groep te beschermen. Daarna kwam de Derde Dimensie, waarbij het eigenbelang volledig voorop staat. Individuele talenten worden juist ingezet om zichzelf als persoon aan de buitenwereld te bewijzen. Het is ieder voor zich waarbij we deels gedreven worden door jaloezie en materialisme. Momenteel leeft de mensheid grotendeels nog in de Derde Dimensie. Een aantal heeft al kennis gemaakt met De Vierde Dimensie met het vertrouwen dat de rest gaat volgen."

 

De Vierde dimensie heeft te maken met de mens als gevoelsmens die blind vertrouwt op zijn intuïtie. Keuzes worden niet meer gemaakt vanuit ratio maar vanuit het hart. Je kiest voor jezelf en je eigen geluk. "Dat wil overigens niet zeggen dat we volledig zonder angst leven. Want in beperkte mate hebben we dat nodig om scherp te blijven. De kunst is om deze niet te laten overheersen zodat jij je gevoel volgt, gelukkig bent met de invulling van je leven en met jezelf. Samen met anderen die dit hebben bereikt maken we de wereld, die daar nu klaar voor is, mooier. Wie deze sprong voorwaarts maakt op de ladder van dimensies, maakt een stap in zijn innerlijke ontwikkeling en gaat weer leven vanuit zijn kern. En dat laat je hart pas echt sprankelen," vertelt Helena enthousiast. " Vergeet daarbij niet dat iedere verandering eerst weerstand oplevert. Maar als de nieuwe weg die jij inslaat goed voelt, zullen er mensen in jouw omgeving zijn die meebewegen."

  

 

   

 

"Make your dreams come true!" roept Savage ons nog toe, als hij tot slot het lied I have a dream inzet, zichzelf begeleidend op gitaar. Muziek met een boodschap. Ook met het nummer Are you naked heeft hij mij aan het denken gezet. Dat je jezelf kwetsbaar moet durven opstellen en niet bang moet zijn om te vallen. Het gaat daarbij om de positieve manier van handelen. Hoe je jouw eigen weg verder plaveit en deze durft te volgen.

 

Werk in uitvoering 

Met ruim tachtig personen was het evenement goed bezocht.

 

Toch heb ik even getwijfeld om te gaan, omdat ik niet goed wist wat ik met de term 'Vierde Dimensie' aanmoest. Misschien vond ik het zweverig of een beetje eng.

 

 

 

Toen bedacht ik me hoe het geweest moest zijn toen er in de oertijd vuur werd uitgevonden. Dat was pas eng! Of beter: magisch en vooral nieuw, waarmee er een wereld aan mogelijkheden openging. Dus waarom zou ik me niet gewoon laten verrassen? Mijn nieuwsgierigheid won het uiteindelijk van mijn ratio.

 

En zo werd op deze bewuste zaterdagochtend van 4 juni de onzichtbare wereld achter het geluk een beetje meer zichtbaar. Stralend en vol energie je dagen doorbrengen, wie wil dat nu niet? Met nieuwe inzichten, inspirerende sprekers en een aantal 'o-ja' momenten is mijn bewustwording aangewakkerd en ben ik klaar om mijn zo gevreesde energielekkers vaarwel te zeggen.

 

Volgens mij heb ik de eerste stap jaren geleden al gezet, dus Vierde Dimensie, here I come!

 

* * *